Je benen of armen weer beter gebruiken door combinatie verschillende methodes.

Oedeemtherapie

Bij Huidzorg Delft kan je met elke vorm van oedeem terecht voor een behandeling. Vaak starten we bij de behandeling van oedeem intensief met twee a drie keer per week. Na verloop van tijd bouwen we het aantal behandelingen af. Oedeemtherapie wordt bij verschillende soorten van oedeem toegepast zoals: Veneus oedeem, Lymfoedeem en Lipoedeem.

LPG

Verschillende oedeem therapieën

Behandeling Om het oedeem te verminderen zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Per persoon en per behandelindicatie wordt de behandeling op maat gemaakt. Vaak maken we gebruik van verschillende behandelmethodes, het tegelijk inzetten van verschillende technieken noemen we integrale oedeemtherapie.

Specialist De huidtherapeuten van Huidzorg Delft zijn allemaal specialist op het gebied van oedeemtherapie. We hebben de laatste kennis en ook apparatuur in huis, zoals endermologie om jouw best mogelijk zorg te kunnen bieden!

oedeem

 Manuele lymfedrainage

Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. We activeren het lymfesysteem, zodat het lymfevocht beter wordt afgevoerd. Vervolgens maken we gebruik van een of meer van de onderstaande behandelmethodes. 

Met een zacht pompende beweging van de handen wordt het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied gestimuleerd. Door de speciale handgrepen die de huidtherapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden.

Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler, zodat het vocht er makkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Endermotherapie / LPG

Endermologie is een behandelmethode die uitgevoerd wordt met een LPG Keymodulle apparaat. Met het LPG apparaat wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Dat gebeurt met een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfvocht en verzacht fibrotisch, verlittekend en ander verhard weefsel.

oedeem
oedeem

Willie Fourie Fascia Techniek

De Willie Fourie Fascia techniek  is een behandelmethode die het bindweefsel van het hele lichaam met elkaar verbind en zorgt voor soepele bewegingen. Door een ongeval, operatie of bestraling kunnen er in de fascia lagen verklevingen ontstaan. Dit kan pijnklachten, strak gevoel in het weefsel en bewegingsbeperkingen veroorzaken. Door middel van intensieve massagegrepen worden de verklevingen losgemaakt waardoor klachten verminderen. Door het verminderen van verklevingen en het verbeteren van de doorbloeding heeft deze therapie een zeer positieve werking op lymfoedeem, littekens en radiofibrose.

Deep oscillation

De Deep Oscillation behandelmethode geeft een in diepte (Deep) doordringende resonerende trilling (Oscillation). Het elektrisch opgewekte statische veld geeft een veilige, niet huidbelastende diepe biologisch effectieve trilling (Oscillation) in de huid, ondergelegen bindweefsel, subcutaan vet, spieren, bloed en lymfevaten.

Het therapeutisch effect van Deep Oscillation vindt plaats via de huid en het onderhuids bindweefsel en werkt door in het dieper gelegen spierweefsel. Deep Oscillation heeft geen huid belastende bijwerkingen en is volkomen pijnloos. Er zijn significante resultaten bekend in oedeemreductie en pijnreductie, bij wondheling en acute trauma’s. De trilling van het statische veld is een lichaamseigen trilling waardoor deze door de cellen makkelijker wordt geaccepteerd.

DOC
Zwachtelen

Ambulante compressietherapie

De huidtherapeut van huidzorg Delft zwachtelt de door oedeem opgezwollen benen of armen in, zodat er druk op de bloedvaten komt. De aderen vernauwen zich en de defecte kleppen sluiten zich (klik hier voor meer informatie). Door de benen of armen vervolgens te bewegen, wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie worden afgevoerd.

Lymftaping

Deze op specifieke manier aangebrachte tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog. Daardoor komt in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte waardoor het vocht zich laat verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht weg naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen en dus wordt afgevoerd.

Lymftaping
pneutatische compressie

Intermitterende pneumatische Compressie Therapie

De pneumatische compressietherapie is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel wordt omspannen door een manchet. Door de manchet worden luchtdrukgolven geleid, die de afvoer van lymfevocht bevorderden. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op de patiënt.

Elastische kous

De therapeutische elastische kous geeft tegendruk en zorgt ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het reeds behandelde gebied. Wij kunnen je hierover adviseren en ook een kous bij je aanmeten.

Oedeemtherapie
littekenbehandeling wellicht tepel verwijderen

Littekenbehandeling

Verstoring van het lymfestelsel – de oorzaak van lymfoedeem – komt vaak voor na een operatieve ingreep. De huid van en rondom het litteken kan strak staan en het litteken kan verharden (fibroseren). Een littekenmassage helpt. Siliconenpleisters of lymftaping ondersteunen de behandeling.

Wondzorg

Wanneer een cliënt wonden heeft, in combinatie met oedeem, wordt zowel de wond als het oedeem in eenzelfde behandeling behandeld.

Lymfoedeem

Bewegings- en voedingsadviezen

Bewegen is bij oedeem van groot belang, maar verkeerd bewegen zorgt ook voor extra problemen en dat is uiteraard ongewenst. Onze huidtherapeut begeleid je graag met bewegingsadviezen. Daarnaast houdt Berdien van Wezel, diëtiste bij Huidzorg Delft spreekuur. Zij is gespecialiseerd in de oedeem-problematiek. Elke maand is zij in onze praktijk om jou zo goed mogelijk te begeleiden naast de oedeemtherapie-behandelingen.

Vragen over de verschillende therapieën binnen de oedeemtherapie?

Kennismakingsaanbod