Endermologie, hoe werkt dat nou?

 In Geen onderdeel van een categorie

Endermologie is ooit bedacht door meneer Louis Paul Guitay, een Franse ingenieur. Deze man onderging zelf manuele fysiotherapie om zijn litteken, dat was ontstaan bij een auto ongeluk, losser te maken. Hij heeft toen een apparaat bedacht wat hem hierbij kon helpen. Dit apparaat behandeld de huid afwisselend met een zuigende en uitrollende functie. De diepere huidlagen worden behandeld door het afwisselen van de zuigende en uitrollende werking van het apparaat, hierdoor worden de verkleefde delen van de huid aanzienlijk soepeler.

Wat doet endermologie?

Endermologie is een intensieve bindweefselmassage voor zowel mannen als vrouwen. Het behandelen door middel van endermologie stimuleert de doorbloeding van de huid, stimuleert de afvoer van lymfevocht en vetcellen en kan verhard (litteken)weefsel verzachten.
Door de zuigende en rollende werking van het endermologie apparaat worden de fibroblasten gestimuleerd. Door deze stimulatie worden de collageen en elastine vezels weer geactiveerd. Tevens worden de vrije vetzuren afgevoerd.

werking bindweefsel

Behandel indicaties

Het LPG apparaat is al in 1970 bedacht en ontwikkeld. Door de jaren heen is het apparaat steeds verder ontwikkeld en zijn er verbeteringen opgetreden, waardoor wij nu hedendaags verschillende indicaties kunnen behandelen met behulp van deze unieke behandelmethode. Binnen onze praktijk gebruiken wij het apparaat veel bij oedeemklachten. Door middel van het apparaat kunnen we de vochtafvoer nog beter en dieper stimuleren op een fijne en niet-pijnlijke manier. Het apparaat heeft verschillende kop-groottes die op het behandelgebied worden afgestemd en zo dus geschikt zijn voor zowel grote als kleine gebieden.

Vanwege de vele verschillende kopgroottes van het apparaat kan het apparaat ook goed ingezet worden voor littekens. Littekens kunnen in allerlei verschillende groottes, plekken en soorten voorkomen. Een litteken is een verhard weefsel, die vaak pijn klachten of beperkingen geeft. Door dit weefsel soepeler te maken en de huid op te rekken, kunnen deze klachten verminderen of ook wel geheel verdwijnen.

Cosmetische indicaties voor endermotherapie

Endermotherapie kan ook cosmetisch worden ingezet. Door het op liften en uitrollen van de huid kunnen ook tekenen van huidveroudering en verslapping worden tegen gegaan. Het stimuleren van de doorbloeding van de huid en het activeren van collagene- en elastine vezels zorgen ervoor dat de huid weer strakker wordt en zijn oude functies hersteld. Uiteraard is het geen vervanging van botox, maar kan wel als aanvulling op andere cosmetische behandelingen worden gebruikt. Een van de behandelingen die veel wordt uitgevoerd met behulp van endermotherapie is het behandelen van cellulite, of ook wel een sinaasappelhuidje genoemd. Wil je meer weten over celullite? Lees dan binnenkort onze nieuwe blog.

Endermotherapie na liposuctie

Endermologie wordt ook sterk aanbevolen voor en nádat je een liposuctie operatie ondergaat. Het losser maken van het vetweefsel vóór de operatie zal de chirurg helpen om gemakkelijker en zonder al te veel schade het vetweefsel te verwijderen. Terwijl juist daarna het van belang is om het vocht wat bij een operatie ontstaat, snel af te voeren. Daarnaast is het belangrijk dat het weefsel soepel gehouden wordt en dat de littekentjes die zijn ontstaan bij de operatie zich niet gaan ontwikkelen tot verhard littekenweefsel.

Veel chirurgen bevelen al endermotherapie aan als na behandeling bij een liposuctie behandeling. Dit zal om een kuur (meerdere behandelingen) gaan, om de benen of buik op gang te helpen om beter te herstellen. Maar overweeg jij om binnenkort een liposuctie operatie te ondergaan? Denk dan ook eens na over het voor behandelen van het gebied.

Voordelen van endermologie

Wat zijn de voordelen van het behandelen met het LPG apparaat? Uit onderzoek[1] is gebleken dat met behulp van endermotherapie de bloedstroom verbetert in het behandelde gebied, dit zet zelfs door tot in de allerkleinste bloedvaatjes in het weefsel. Een verbetering van de bloedstroom zorgt ervoor dat er meer voedingsstoffen en zuurstof door de bloedcellen worden vervoerd, dit resulteert er dus in dat jouw weefsel zich beter kan herstellen.

Daarnaast is een ander voordeel dat het lymfesysteem met behulp van het apparaat geactiveerd wordt, waardoor de afvoer van het lymfestelsel tot wel 3 uur ná de behandeling nog wordt gestimuleerd. Nog een ander bijkomend voordeel is dat verharde (litteken)weefsels door de intensieve bindweefsel massage soepeler worden en zullen dus tot minder pijn- en beperkingsklachten leiden.

Door de innovatieve verschillende groottes van de koppen kan het LPG apparaat op verschillende lichaamsdelen gebruikt worden. Niet alleen het lichaam, maar juist ook het gezicht kan goed behandeld worden.

Enthousiast geworden?

Ben jij al enthousiast geworden over deze behandeling? Wil je nog meer over deze behandelmethode weten of ben je benieuwd of endermotherapie geschikt is voor jou? Neem dan contact met ons op.

[1] James Watson, MD, Peter Bela Fodor, MD, Brian Cutcliffe, BA, David Sayah, MD, William Shaw, MD, Physiological Effects of Endermologie®: A Preliminary Report, Aesthetic Surgery Journal, Volume 19, Issue 1, January 1999, Pages 27–33, https://doi.org/10.1016/S1090-820X(99)80004-1