Wij werken samen met jou altijd aan het beste resultaat!

Atrofische, hypertrofische, gewone en keloid littekens

Bij ernstige beschadigingen van je huid is de kans groot dat er een storend litteken overblijft. Er zijn veel verschillende littekens die afhankelijk van het uiterlijk, de grootte en de locatie tot ernstige cosmetische en psychosociale problemen kunnen leiden.

Soorten littekens

Atrofische littekens

Dit type litteken is meestal oppervlakkig verzonken in de huid. Een atrofisch litteken ontstaat wanneer het normale genezingsproces wordt verstoord. Er wordt dan onvoldoende nieuw huidmateriaal aangemaakt. Bij deze littekens is daarom sprake van een zeer dun laagje littekenweefsel.

Gewone littekens

Meestal geneest een wondje zonder veel problemen. Wat overblijft is een wit (pigmentloos) strengetje of vlekje.

Hypertrofische littekens

Deze littekens zijn meestal rood van kleur, verdikt en verheven. Ze liggen als het ware op je huid. Ze kunnen jeuk geven of pijn doen. Dit type litteken kenmerkt zich doordat dat de grootte van het litteken binnen de grenzen van de oorspronkelijke verwonding blijft. Het litteken is kleiner dan de wond.

Keloïd littekens

Dit type littekens zijn eigenlijk bijzondere hypertrofische littekens. Terwijl een hypertrofisch litteken beperkt blijft tot de plaats van verwonding, groeit een keloïd over de grenzen van de wond heen. Het litteken is vaak dik, donker gekleurd en groter dan de oorspronkelijke verwonding. Mensen met een gekleurde huid hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van keloïd-littekens.

Behandelingen

Ontstaan Littekens worden veroorzaakt door een diepe beschadiging van de huid. Deze beschadiging kan het gevolg zijn van een ongeval, operatie of een huidziekte.

Behandeling Wij hebben diverse innovatieve behandelmethoden voor littekens. Afhankelijk van het soort litteken wordt een therapie gekozen. In het intake-gesprek bespreken we jouw klachten en beoordelen we je huid. Daarna bespreken we samen het beste behandelplan.

litteken schouder

Vragen over mogelijke behandelingen van je littekens?