Door multifunctioneel te kijken, leren we samen een goed evenwicht te bereiken!

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Ook kunnen de armen zijn aangedaan. De eerste symptomen doen zich voor aan het eind van de pubertijd. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen.

Lipoedeem behandelingen bij Huidzorg Delft in Delft en Rijswijk

Symptomen De eerste symptomen van lipoedeem zijn onevenredig zware benen, heupen, billen en/of armen waarbij het overtollige vetweefsel abrupt stopt bij knieën of enkels of bij ellebogen of polsen. Gewichtsverlies heeft nauwelijks invloed op de buitenproportionele vet- en vochtophopingen. Boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen.

Blauwe plekken Lipoedeem-weefsel is gevoelig, de pijn kan variëren van mild tot extreem waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. De huid oogt walnootachtig als een extreme vorm van cellulitis (sinaasappelhuid). Er ontstaan snel blauwe plekken. Benen voelen zwaar aan en zijn opgezwollen door vochtophoping (meer informatie vindt u op onze pagina lymfoedeem). Het volume kan tot gewrichtsproblemen leiden, zoals knieklachten. Ook kan de huid van de benen beschadigen door schuring.

Vermoeidheid Patiënten hebben last van vermoeidheid en zijn soms beperkt in hun mobiliteit. Dit kan invloed hebben op hun dagelijkse functioneren en leiden tot maatschappelijke isolatie, psychosociale klachten en obesitas. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.

Behandeling Wanneer je last hebt van lipoedeem ben je bij ons aan het juiste adres. Door onze jarenlange ervaring en het brede scala aan behandeltechnieken kunnen we altijd een juiste behandelmethode of combinatie daarvan aanbieden. Het verschilt per indicatie welke therapie ingezet wordt. In het intakegesprek bespreken we je klachten en beoordelen we je huid en je oedeem. Daarna bespreken we het beste behandelplan met je. De behandeling van lipoedeem is oedeemtherapie. Deze therapie bestaat uit verschillende behandelingen:

Voor deze lipoedeem behandelingen kun je terecht bij onze praktijken in Delft en Rijswijk.

deep oscillation
oedeem
pneutatische compressie
LPG

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?