Door multifunctioneel te kijken, leren we samen een goed evenwicht te bereiken!

Lymfoedeem

Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaamsweefsel. Het oedeem kan plaatselijk aanwezig zijn, maar ook in het gehele lichaam optreden. Wanneer oedeem onbehandeld blijft,  leidt dat pijnklachten en/of bewegingsbeperking.

Soorten lymfoedeem

 Primair lymfoedeem

Primair lymfoedeem is een aangeboren aandoening die weinig voorkomt. Doordat er minder lymfe-banen aanwezig zijn, ontstaan zwellingen bij het ouder worden. In ernstige gevallen gebeurt dit vanaf de kindertijd. In iets minder ernstige gevallen vanaf de puberteit. Het oedeem ontstaat vaak pas na een trauma (verstapping, overbelasting etc.) of een operatie.

Secundair lymfoedeem

Secundair lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf. Denk aan een (wondroos)infectie, een ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Secundair lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestralingen (behandeling van kanker), het wegnemen van lymfevaten of een andere operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt.

Secundair lymfoedeem komt vaker voor en ontstaat door vertraagde afvoer via de lymfevaten. De resterende lymfevaten kunnen het lymfevocht niet voldoende afvoeren. Lymfoedeem kan ontstaan aan een arm of been, na het weghalen van lymfeklieren in bijvoorbeeld de oksels of liezen.

Behandelingen

Ontstaan Een aangeboren afwijking (primair lymfoedeem) of door verwonding of ziekte van het lymfe-systeem, maar ook door een operatie en/of bestraling (secundair lymfoedeem) kan oedeem veroorzaken.

Loodzwaar Lymfoedeem geeft een (lood)zwaar gevoel in armen of benen, een gevoel van spanning rondom polsen, vingers, enkels, ellebogen of knieën, meestal aan de zijde van het lichaam waar het lymfestelsel beschadigd is. Soms veroorzaken de zwellingen en zeurende of stekende pijn en stijfheid in gewrichten. Bewegingen kunnen beperkt worden. Het gewicht en de lichaamsomvang kunnen toenemen.

Behandeling Wanneer u last heeft van lymfoedeem bent u bij Huidzorg Delft aan het juiste adres. Door onze jaren lange ervaring en het breed scala aan behandeltechnieken kunnen we altijd een juiste behandelmethode of combinatie van behandelmethoden adviseren. Het verschilt per indicatie welke therapie ingezet wordt. In het intakegesprek bespreken we je klachten en beoordelen we je huid en oedeem. Daarna bespreken we het beste behandelplan met je. We kunnen je verschillende behandelingen of een combinatie daarvan aanbieden:

Lymfoedeem
LPG

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen samen met onze samenwerkingspartner, Berdien van Wezel, gespecialiseerd diëtiste?