Door multifunctioneel te kijken, leren we samen een goed evenwicht te bereiken!

Veneus oedeem

De meest voorkomende oorzaak van veneus oedeem is een afwijking in het afvoersysteem. De kleppen in de aderen kunnen niet meer goed sluiten en daardoor wordt bloed en vocht onvoldoende afgevoerd. Dit kan leiden tot ontstaan van veneus oedeem. Symptomen zijn onder andere spataderen en rusteloze benen.

Behandelingen Veneus oedeem

Ontstaan De bloedvaten in de benen bevatten kleppen die opengaan als het bloed uit de benen wordt afgevoerd. Om te voorkomen dat dit zuurstofarme en afvalstofrijke bloed terugstroomt, sluiten de kleppen zich na het passeren van het bloed. Als de kleppen niet goed functioneren, wordt het bloed niet goed afgevoerd en daarmee ook het weefselvocht niet, dat via het lymfestelsel aan het bloed afgegeven wordt. Vocht hoopt zich op in de benen, met name rond de enkels die in de loop van de dag dik en opgezwollen raken. De bloeddruk in de beenvaten neemt toe, vaten en vaatjes verwijden zich en er ontstaan spataderen. Veneus oedeem, ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem). Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen een groter risico.

Loodzwaar  Veneus oedeem veroorzaakt in de loop van de dag een (lood)zwaar of rusteloos gevoel in de benen. De benen en enkels zwellen op door vochtophoping en dat leidt tot een branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid, ook wel ‘restless legs’ genoemd. Door de toenemende druk in de slecht functionerende aderen verwijden de bloedvaten en ontstaan er spataderen. Soms zien we een bruinachtige verkleuring van de huid. Veneus oedeem komt regelmatig voor in combinatie met lymfoedeem.

Behandeling Wanneer u last heeft van veneus oedeem bent u bij Huidzorg Delft aan het juiste adres. Door onze jaren lange ervaring en het breed scala aan behandeltechnieken kunnen we altijd een juiste behandelmethode of combinatie van behandelmethoden adviseren. Het verschilt per indicatie welke therapie ingezet wordt. In het intakegesprek bespreken we de klachten en beoordelen we je huid en je oedeem. Daarna bespreken we samen het beste behandelplan.

Juxta fit
Zwachtelenen
pneutatische compressie

Heb je vragen over veneus oedeem en wat wij voor jou kunnen betekenen?