Wij behandelen je klacht alleen als wij jou optimale kwaliteit kunnen bieden!

Brandwonden en littekens

Een brandwond is een wond die ontstaat als de huid in contact komt met extreme temperaturen (zowel hitte als kou). Hierin bestaan gradaties van ernst. Speciaal voor mensen met brandwondenlittekens zijn er huidtherapeuten die de post-hbo opleiding ‘Huidtherapie na Brandwonden‘ hebben gevolgd.

Behandelingen brandwonden en littekens

Gespecialiseerd Hogeschool Utrecht heeft deze opleiding samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting en specialisten uit de Nederlandse en Belgische brandwondenzorg ontwikkeld. Huidzorg Delft is netwerkpartner van de Nederlandse Brandwonden Stichting en aangesloten bij het hieraan gelieerde Netwerk Huidtherapie. Wij hebben huidtherapeuten die gespecialiseerd zijn in de nazorg bij brandwondenlittekens.

Eerstegraads Bij een eerstegraads brandwond is er een rode, droge, zere plek aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan verbranding door de zon.

Tweedegraads Een tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar is vochtig, soms met blaren.

Derdegraads Een derdegraads brandwond is de meest ernstige verbranding. Deze is niet rood, maar geelwit, en doet nauwelijks pijn. Dat komt doordat de zenuwuiteinden in de huid beschadigd zijn. Dit is een ernstige verbranding. Als de huid nog erger verbrandt ontstaan zwarte plekken(necrose).

Behandeling Er worden diverse behandelingen gegeven bij Huidzorg Delft voor brandwonden nazorg. De keuze voor een behandeling wordt gemaakt op basis van de klachten die zijn ontstaan na brandwonden, denk hierbij aan:

  • de benodigde nazorg voor je littekens
  • wondzorg
  • of je pijnklachten hebt en welke dat zijn
  • heb je bewegingsbewerkingen
  • is er kleurverandering in je huid opgetreden

Intakegesprek In het intakegesprek bespreken we je klachten en beoordelen we je huid. Daarna bespreken we het beste behandelplan met je. Wanneer een litteken ten gevolge van een brandwond verkleefd, pijnlijk is en/of een bewegingsbeperking geeft kan dat het beste worden behandeld met littekentherapie, met als ondersteuning endermotherapie.

Naast littekens kunnen als gevolg van brandwonden ook problemen ontstaan in de vochthuishouding, ook wel oedeem genoemd. Dat wordt behandeld met oedeemtherapie.

Bij de structuur van de littekens die zijn onstaan door brandwonden kan een fractionele laserbehandeling worden uitgevoerd. Deze behandeling  zorgt voor een stimulatie van de collageen aanmaak in de huid, waardoor de huid egaler wordt.

Brandwond nazorg
LPG
Fraxx litteken therapie
camouflagetherapie

Vragen over brandwonden en welke behandeling het beste bij jouw klachten past?