Door kennis te bundelen, leveren wij jou de beste zorg!

Pigmentvlekken

Pigmentverkleuringen zijn pigmentafwijkingen in de huid die zich kunnen uiten in een donkere of lichte verkleuring van jouw normale huidskleur. Een donkere verkleuring van de huid wordt hyperpigmentatie genoemd. Bij een hyperpigmentatie is pigment opgehoopt in de huid. Pigmentvlekken komen voor in allerlei vormen en maten en veel mensen hebben er last van.

Soorten pigmentvlekken

Er zijn oppervlakkige en dieperliggende (laatste 2 van deze opsomming) pigmentvlekken.

Poikiloderma van Civatte

Deze vorm wordt ook wel zonnehals genoemd. Aan de zijkant van de hals heb je dan roodbruine verkleuringen. In de regel is het een combinatie van verwijde vaten en pigmentverkleuring.

Sproeten

Deze goedaardige lichtbruine tot donkerbruine vlekjes komen vaker voor bij mensen met een licht huidtype. Het is een opeenhoping van pigment in de bovenste huidlaag. Vaak ontstaan sproeten al op jonge leeftijd, zodra de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. In de loop van de tijd kunnen door de zon meer sproeten ontstaan.

Ouderdomsvlekken

Deze vlekken ontstaan door een overmatige blootstelling aan de zon. Daarom zitten ze meestal op je gezicht, je decolleté en op je handen. Lees hier meer over ouderdomsvlekken.

Post- inflammatoire hyperpigmentatie(PIH)

Na wondjes of ontstekingen van bijvoorbeeld acne kunnen rode tot bruine verkleuringen achterblijven. Het komt meestal voor bij mensen met een getinte tot donkere huid die acne hebben (gehad). Wanneer deze pigmentvlekken oppervlakkig gelegen zijn, zijn ze licht- tot donkerbruin. Ook kan een PIH een dieper gelegen component hebben en dan neigt de kleur meer naar grijsbruin.

Café-au-lait vlekken

Dit zijn egale pigmentvlekken, die de kleur van koffie met melk hebben. Het zijn onschuldige pigmentvlekken en ze zijn aanwezig vanaf de geboorte. Naarmate een kind groeit kan zo’n pigmentvlek groter en ook donkerder worden. Het komt bij 10 tot 20 procent van de bevolking voor. De pigmentvlekken hebben een ovale vorm en zijn scherp begrensd.

Melasma

Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Melasma heeft een hormonale oorzaak. De vlekken ontstaan vaak geleidelijk door een combinatie van zonlicht en hormoonwisseling, zoals door pilgebruik en het doorlopen van een zwangerschap. Deze bruine verkleuring komt voornamelijk voor in het gezicht op het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen.

Behandeling

Ontstaan Een pigmentverkleuring heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld ontstaan omdat je veel (onbeschermd) in de zon hebt gezeten. Of gewoon door huidveroudering, hormonale schommelingen of een huidbeschadiging. Daarnaast kan een pigmentverkleuring ook aangeboren zijn.

Oppervlakkig of dieperliggend Een pigmentvlek kan zich in verschillende lagen van de huid bevinden. Er zijn oppervlakkige pigmentvlekken, die vaak (donker)bruin van kleur zijn. Of het is diep gelegen pigment, ook wel dermaal pigment genoemd. Dermaal pigment is vaak lichtbruin van kleur en kan soms ook grijzige kleurtonen bevatten. Het behandelresultaat en behandeltraject is afhankelijk van de diepte van de pigmentvlek.

Camouflage Of het volledig kan verdwijnen is dus afhankelijk van het type pigmentvlekken. Lukt dat niet of vind je het resultaat onvoldoende dan is het ook mogelijk om je huid te camoufleren. Ook daarmee kunnen wij je goed helpen.

Behandelingen Er zijn diverse behandelingen voor pigmentvlekken bij Huidzorg Delft. De huidtherapeut van Huidzorg Delft beoordeelt je huid tijdens het intake-gesprek. Daarna bespreekt zij het mogelijke behandelplan met je. De behandeling bestaat uit onderstaande behandelingen of een combinatie hiervan. De pigmentvlek kan lichter worden of verdwijnen door inzet van:

Ouderdomsvlekken
Camouflagetherapie
Sfeer

Vragen over verschillende pigmentvlekken en de (on)mogelijkheden?