Straling en het effect op onze huid

Wat is het effect van zonnestraling op onze huid?

Om het belang van het insmeren met zonnefactor beter te begrijpen zullen we je mee nemen naar het begin. Hoe schadelijk is het zonlicht namelijk? Straling bestaat uit een breed licht spectrum. Dit spectrum bevat licht wat we kunnen zien: rood, groen, blauw en geel licht. Daarnaast bevat het ook licht wat we niet kunnen zien, maar wat wel effect heeft op ons lichaam. Voorbeelden hiervan zijn UVA, UVB en infrarood. Hoe zit het dan met deze onzichtbare lichtsoorten en hun effect op onze huid?

 

licht spectrum effect straling op huid

Rimpels door UVA-straling

Zonlicht bestaat uit UVA en UVB straling. Het onthouden van de schade die de straling veroorzaakt is dat UVA staat voor ‘aging’, deze vorm van straling zorgt voor huid veroudering en rimpels. Wat veel mensen niet weten is dat UVA 95% van de zonnestraling is en dat deze straling de gehele dag in het zonlicht aanwezig is. Het maakt dus niet uit of het zonnig of het warmste moment van de dag is, deze straling is zodra het daglicht opkomt dus aanwezig. Deze straling dringt het diepst door in onze huid, hierdoor kan het schade aan onze diepere huidlagen aanrichten. Deze schade zien we vaak terug in pigmentvlekken.

Verbranden door UVB-straling

UVB daarentegen heeft piekmomenten, deze straling is voornamelijk het sterkst tussen 11:00 en 15:00 uur. Deze straling zorgt verbranding en beperkt zich dus tot het indringen van de bovenste huidlaag. De UVB straling zorgt dus voor de verbranding van de huid. UVB zorgt er in feite voor dat er kleine breukjes in onze DNA-ketting komen, deze breuken zorgen weer voor het verstoren van de genen van onze huidcellen. Als onze cellen worden verstoord kan het zo zijn dat dit een zwakke plek in ons afweer systeem is en dat de cellen de vrijheid hebben om zich niet goed te ontwikkelen. Dit heeft vaak als resultaat dat er een vorm van huidkanker kan ontstaan.

Het effect van LEDlicht

Afbeelding invloed straling op de huid

Tegenwoordig hebben we er een extra schadelijke straling bijgekregen, namelijk het blue light. Deze straling wordt op het internet ook wel vaak HEV genoemd, dit staat voor High Energy Visible light. Of ook wel licht met een hoge dosis energie. Deze straling zit niet alleen in ons daglicht, maar ook in LEDlicht. Dit houdt dus in dat onze schermpjes van telefoon, laptop, tablet en televisie deze vorm van straling produceren. Hoe schadelijk deze straling is, is nog onbekend. Wel is al bekend dat deze straling diep in onze huid kan doordringen.

Invloed van infraroodstraling

Tot slot de laatste straling die invloed heeft op onze huid is de infrarood straling. Deze straling zorgt namelijk voor activering van een enzym (het MMP-1 enzym) in de huid[1]. Als het enzym geactiveerd wordt, heeft dit een nadelig effect op ons collageen. Het enzym remt namelijk collageen af of kan het collageen zelfs afbreken.

Wat is een UV-index?

In de weersvoorspellingen wordt er vaak gesproken over een UV-index, maar wat houd dit in?
Dit is de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht dat onze aarde bereikt. Deze waarde wordt uitgedrukt in een schaal van 1 tot 8. Deze straling hangt wel weer af van een aantal factoren. Bewolking, de tijd van het jaar, de dikte van de ozonlaag en de mate van weerkaatsing (bijvoorbeeld door sneeuw of water) zijn natuurlijke beschermers of versterkers van het zonlicht.

Wil je weten hoe sterk de zon vandaag is? Kijk dan op https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/zonkracht

De hoogte van de UV-index heeft invloed op hoe gemakkelijk onze huid zal verbranden. Hoe hoger de UV-index, hoe sterker de straling is en hoe sneller je verbrand. Dit houdt dus in dat op een dag met een hoge index je sneller zal moeten bijsmeren met zonnebrand crème en zelfs de zon op de sterkste momenten van de dag moet vermijden.

In een volgende blog zullen we je meer vertellen over de verschillende zonnefactors en wat belangrijk is bij het vinden van een juiste anti-zonnebrandcrème.

Meer weten over hoe je het beste om kunt gaan met straling op je huid? Wij helpen je verder.

 

[1] GretherBeck, S., Marini, A., Jaenicke, T. and Krutmann, J. (2015), Effective Photoprotection of Human Skin against Infrared A Radiation by Topically Applied Antioxidants: Results from a Vehicle Controlled, DoubleBlind, Randomized Study. Photochem Photobiol, 91: 248-250. doi:10.1111/php.12375

 

Nieuws, aanbiedingen en meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: Welke SPF past bij mijn huid?

Doe de quiz!
© Copyright 2024 - Huidzorg West
De waardering van www.huidzorgwest.nl/winkel/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 28 reviews.